<![CDATA[PRAUWD leeftstijlprofessional - BLOG]]>Thu, 28 Mar 2024 13:24:16 +0100Weebly<![CDATA[Op naar 18 januari, VERY HAPPY MONDAY!]]>Mon, 28 Dec 2020 21:01:36 GMThttps://prauwd.com/blog/op-naar-18-januari-very-happy-mondayEen nieuw jaar, nieuwe kansen en waarschijnlijk bergen goede voornemens!
 
Vol goede moed met zijn allen op weg naar Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Dit jaar 18 januari, de dag waarop we gemiddeld ontdekken dat onze goede voornemens mislukt zijn.
 
Maar dat gaat jou dit jaar niet gebeuren! Want dit jaar doe je het anders.
 
Want we weten allemaal dat je diëten en alleen maar wortels knagen een paar weken werkt, maar niet op lange termijn. Het verlangen naar iets lekkers groeit alleen maar…
En fanatiek starten met een sport waar je een bloedhekel aan hebt lukt je tijdelijk op wilskracht. Maar wij mensen hebben maar een beperkte hoeveelheid wilskracht…
 
Wat als jij nu jouw geluk en gezondheid eens op de eerste plaats gaat zetten? Letterlijk jezelf prioriTIJD maken en geven.
 
Want wat vind jij belangrijk? Welke elementen moeten er zeker in jouw dagelijks leven zitten om geluk te ervaren? En welke doelen streef jij na? Afvallen kan een doel zijn, maar vaak zit er iets achter… Wil jij weer beter in je kleding passen? Wil jij meer energie? Of heb jij andere doelen die je wil behalen. Ken jij je doelen en durf je ze hardop uit te spreken?
 
En dan kun je nu gaan kijken naar de weg ernaar toe.
Weet jij hoe het zit met jouw voeding, beweging, mindset en ontspanning?
 
Gezonde voeding is niet moeilijk. Bestaat niet uit rare en dure ingedriënten en bereik je zeker niet door je eetpatroon 180 graden te veranderen.
Juist kleine simpele stapjes zijn hierin helpend.
Wist je bijvoorbeeld dat je darmen van invloed zijn op je stemming en je geluksgevoel?
En om gezonde darmen te krijgen heb je voldoende vezels nodig. Vezels zitten in volkoren producten en groenten. Via de eetmeter van het voedingscentrum kun je heel makkelijk zien hoeveel vezels jij binnen krijgt.
 
Wil jij juist meer gaan bewegen? Let op, ik zeg bewegen, niet sporten! Iedere extra vorm van beweging is mooi meegenomen. In Waalre zijn we gezegend met prachtige bossen… Wandelen, fietsen, of misschien begin jij in de sportschool zodra dit weer mag met een vriendin? Ga verschillende dingen proberen en kies iets waar jij gelukkig van wordt!
 
En als laatste, je mindset en ontspanning. Als jij niet goed slaapt of teveel stress hebt raken je hormonen in de war. Dit heeft weer invloed op allerlei processen in je lichaam, bijvoorbeeld het proces van honger en verzadiging. Hoe kun jij iedere dag iets meer ontspannen? En wat houdt jou tegen om jezelf prioriTIJD te geven?
 
Ik, Marieke, viel 2 jaar geleden de helft van mijn gewicht af door te kiezen voor mijn gezondheid. Het belangrijkste wat ik leerde was mijn geluk en mijn gezondheid op de eerste plaats te zetten. En echt, ik weet dat dit niet altijd makkelijk is… maar ik weet ook dat het je zoveel brengt. Mij brengt het energie, rust, levensvreugde en vooral ook heel veel plezier. En dat gun ik jou ook!
 
Ik daag je uit… Kies één of twee kleine doelen voor de komende maand. Let op KLEIN!
Sta iedere dag even stil bij dat wat WEL goed gaat, vier de successen en vergeet niet om trots op jezelf te zijn. Laten we samen als Waalre van Blue Monday een VERY HAPPY MONDAY maken!
 
Houd je me op de hoogte via Instagram of Facebook? à Prauwd.
Voor meer informatie over wat ik voor je kan betekenen, www.prauwd.com
Houd je me op de hoogte via Instagram of Facebook?
Ik ben benieuwd naar jouw doelen!
]]>
<![CDATA[Wanneer maak jij van jezelf een prioriteit?]]>Sun, 26 Jul 2020 13:28:57 GMThttps://prauwd.com/blog/wanneer-maak-jij-van-jezelf-een-prioriteitFoto
k geloof niet in één oplossing, in één trucje dat voor iedereen werkt die gezonder wil leven, af wil vallen, of voor welk ander doel dan ook. Ik geloof in maatwerk. Echt luisteren en samen ontdekken wie jij bent. Wat jouw dromen en doelen zijn, wat jij belangrijk vindt in dit leven en wat jij nodig hebt om stappen in die richting te zetten. Stappen die passen bij jou en die goed voelen. 
 
Iedereen is uniek, en dat maakt mijn werk zo bijzonder mooi om te mogen doen. En toch zie ik wel één valkuil bij bijna iedereen terug komen... een valkuil die ik zelf ook zeker herken uit het verleden. Laat ik je uitleggen wat ik bedoel.
 
Vaak vragen mensen aan me wat de omslag is geweest in mijn traject. Wanneer ging "de knop om"? Ik geloof niet in één moment dat de knop om ging, het was een proces... Het proces ging over mezelf tot prioriteit maken. Mezelf hoe dan ook op de eerste plaats zetten, besluiten dat ik dat waard ben. Beseffen dat ik voor mezelf en de wereld om me heen het meest kan betekenen als ik mijn gezondheid en geluk altijd prioriteit geef. Het klinkt zo egoïstisch, maar het is juist het tegenovergestelde! Want alleen als jij goed in je vel zit, energie hebt en je goed voelt, dan kun jij er ook zijn voor de ander!
 
En is dat dan altijd makkelijk? Nee, Zeker niet! Het blijft een proces van vallen en opstaan. En zeker niet kiezen voor de makkelijkste weg! Voor mij begint het met dagelijks checken bij mezelf wat ik nodig heb... Welke voeding voelt goed, welke beweging heb ik nodig, hoe actief kan ik zijn? 
 
Een voorbeeld?
Soms voelt 's avonds een uurtje knallen in de sportschool heerlijk en dan weet ik (ondanks dat ik niet altijd zin heb) wat het me achteraf oplevert. Maar soms voel ik ook na een dag hard werken, drukte en veel binnen zitten, dat een uur wandelen in de bossen me veel beter gaat helpen om te ontspannen, dat vertragen en buiten zijn me nu veel meer opleveren om in balans te blijven. Maar als ik voel dat ik het nodig heb om te bewegen, in welke vorm dan ook, dan krijgt dat prioriteit in mijn agenda. Andere afspraken moeten wijken en ik zorg in eerste instantie voor mijzelf. Een besluit dat niet iedereen snapt... maar als ik eerlijk kijk naar de contacten met mensen die het niet begrepen, dan zijn dat vaak contacten die energie kosten, waar ik me niet begrepen voelde of vooral aan het geven was. En sommige van deze contacten zijn met me mee veranderd, anderen heb ik achter me gelaten. En ook dat is oké. 
 
Oké, terug naar jou.
Hoeveel prioriteit, of letterlijk prioritijd, geef jij jezelf? Op welke plaats staat jouw geluk en jouw gezondheid? Wat ben je bereid om daarvoor te veranderen? Wat heb jij nodig om de keuze te maken dat jij op de eerste plaats komt en om hier ook naar te handelen?

Natuurlijk kan ik je adviseren op gebied van voeding en beweging. Maar laten we vooral jouw mindset niet vergeten. Samen onderzoeken wat jou tegenhoudt om jezelf op de eerste plek te zetten en wat jij nodig hebt om deze stap te zetten. De stap naar doen wat jij nodig hebt, wat goed voelt voor jou... op weg naar meer gezondheid en geluk!

]]>
<![CDATA[Wat is jouw ideale gewicht?]]>Sun, 14 Jun 2020 18:30:24 GMThttps://prauwd.com/blog/wat-is-jouw-ideale-gewichtWeet jij welke gewicht echt bij jou past? Dat gewicht, waarop jij lekker in je vel zit en je goed voelt. Maar ook het gewicht waarbij je kunt leven naar jouw waarden?
 
Graag leg ik je uit wat ik bedoel.
 
Ik geloof dat er voor iedereen een gewicht is dat echt bij jou past.
Een gewicht dat niemand voor jou kan bepalen en dat voor iedereen anders ligt.
En dat gewicht is niet het gewicht dat we alleen met ons hoofd bepalen, op basis van de maatschappelijke norm, of jouw gedachten die jou zeggen wat je eigenlijk zou moeten. Dat gewicht hangt niet alleen maar samen met cijfertjes als een BMI of een kledingmaat.
 
Volgens mij betekent het ideale gewicht een aantal dingen:
  • Je voelt je fysiek gezond en goed in je vel.
  • Je kunt jouw leven inrichten naar jouw waarden. Bij dit gewicht zijn de dingen die je moet doen of laten voor het gewicht acceptabel voor jou en goed in te passen in je dagelijks leven.
  • Het kost je dus ook niet heel veel moeite om dit gewicht langdurig vast te houden waardoor de focus niet meer constant op de weegschaal ligt.
  • Door bovenstaande zorgt dit gewicht ook voor meer mentale rust.
 
Ik heb afgelopen jaren ervaren wat mijn ideale gewicht is en dat dit me zoveel rust en vrijheid geeft.
Natuurlijk kan ik niet onbeperkt eten en helemaal niet bewegen, maar dat wil ik ook helemaal niet!
 
Waar ik eerst mezelf dagelijks woog kan ik nu zomaar een maand niet op de weegschaal staan. Omdat ik weet dat mijn gewicht stabiel blijft.
Ik beweeg voldoende en in mijn beweging kies is waar ik behoefte aan heb. Waar ik de ene keer kan genieten van een boswandeling met de hond, zoek ik de andere keer de drukte van een lesje pump op. En als ik voel dat mijn lijf rust nodig heeft? Dan kies ik daarvoor.
Ik eet gezond, maar vooral lekker! Ik weet waar mijn lijf en ik gelukkig van worden en zorg ervoor dat eten leuk, ontspannen en vooral lekker is. Misschien als ik nooit meer snoep, dat ik best nog wat af kan vallen, maar snoepen hoort bij mij en mijn leven, dus dat is niet mijn ideale gewicht!
 
Geloof mij, cijfertjes op een weegschaal zeggen echt zo weinig!
 
Weet jij welk gewicht dat is dat echt bij jou past?
Kun jij jouw gedachten over wat je zou moeten van jezelf of jouw omgeving loslaten?
Wat zijn jouw belemmeringen? Wat houdt jou tegen?
 
Ik geloof erin dat het begint met de keuze om jouw geluk en gezondheid op de eerste plek te zetten.
En waarom jezelf niet wat hulp en begeleiding gunnen bij zoiets belangrijks?
]]>